symbolen

Alle leden van Clan Ross kunnen zich als zodanig onderscheiden door het gebruik van de volgende symbolen:

Crest-badge
In het verleden gebruikte men soms een metalen plaatje met een afbeelding van het helmteken van de chief als badge. Dit plaatje werd dan bevestigd aan een riem met gesp. Uit dit gebruik is de huidige Crest-badge ontstaan. Het helmteken is een onderdeel van het persoonlijke wapen van de Chief. De leden van een Clan mogen dit helmteken alleen gebruiken in combinatie met de riem en gesp er om heen. Op de riem wordt verder het motto van de Chief afgedrukt. In het geval van Clan Ross is dit: Spem Succesus Alit (hoop doet leven).

 

Plant badge
Voordat het gebruik van de crest-badge in zwang kwam gebruikte men de plant badge als middel om zich te  onderscheiden als lid va    n een clan. Op een -meestal- blauwe muts bevestigde men een paar takjes of bladeren van de plant die de clan als badge gebruikte. Vaak waren dit planten of bomen die op veel voorkwamen in het gebied van de clan.
In het geval van Clan Ross is dit de Jeneverbes (Juniperus Communis -latijn- of Aiteann - gaelic-). Tegenwoordig wordt de plant-badge ook wel gebruikt in combinatie met de crest-badge (zie foto 2) 

   
foto 1. Jeneverbes (Juniperus) foto 2. Crest-badge met plant-badge


Tartans

de meest gangbare tartans voor Clan Ross zijn de:

Ross Tartan Ross Hunting Tartan

Ross Tartan        .

Ross Hunting Tartan

Een moderne variant die tegenwoordig een groeiende belangstelling heeft is de muted(weathered) hunting Ross in mooie groen/bruine tinten. 

Verder is er ook nog een dress versie van de Hunting Tartan bekend.

In de loop der tijd zijn er meerdere versies van de Ross Tartans genoteerd. De hier getoonde versies zijn echter de meest bekende versies en zijn commercieel verkrijgbaar. Voor meer informatie met betrekking tot tartans en het gebruik ervan kunt u terecht op de web-site van de Tartan Society (zie:http://www.tartans.scotland.net/)

Muziek
Op muzikaal vlak onderscheid zich Clan Ross met de Earl of Ross's March. Deze mars zou gecomponeerd zijn door Donald Mor MacCrimmon de persoonlijke doedelzakspeler van Sir Roderick Mor MacLeod of Dunvegan. 
Het is onbekend aan welke Earl of Ross dit werk opgedragen is. 

  Klik hier om de urlar versie van de Earl of Ross's March te horen


De bladmuziek van de Earl of Ross's March kunt u vinden op  http://www.electricscotland.com/webclans/ntor/ross6.htm

Bronnen:
The Clans and Tartans of Scotland; Robert Bain; 1966
The Clan Ross; Donald Mackinnon; 1957