Ross tartans in de ruimte

In de Ross Newsletter van december 1998 vertelden wij u al van de reis die Jerry Ross, lid van de Clan Ross Association  in de U.S.A., als astronaut, in die tijd ging maken. 

Enige tijd geleden werden wij verrast met een groot pakket uit de Verenigde Staten afkomstig van Jerry Ross. Het bevatte twee collages. De eerste samengesteld uit een aantal stukjes tartan die met Jerry Ross de ruimte in geweest zijn tijdens de STS-74 missie naar het Russische ruimtestation Mir. De tweede met foto's en de badge van de betreffende vlucht. Deze twee collages werden begeleid door enige documentatie en een certificaat van echtheid.

De STS-74 missie vond plaats van 10 tot 20 november 1995. Er werd gevlogen met het ruimteveer Atlantis. Tijdens de reis werd 3.4 miljoen mijl afgelegd in 129 rondjes rond de aarde.

In zijn begeleidende brief schrijft Jerry: "'Ross Tartans in Space' vertegenwoordigt de wijd verspreide en grote prestaties van allen die Ross heten, van alle families die tot de Clan Ross behoren, en in feite, van alle Schotten! Trouwens, vier van de vijf deelnemers aan de missie hadden een duidelijke Schotse achtergrond. De collage is net zo divers als de leden van Clan Ross zijn."

Een zelfde pakket werd ook toegezonden aan de Clan Ross Associations van Nieuw Zeeland, AustraliŽ, Canada, de Verenigde Staten en aan het Tain and District museum in Tain voor de "Ross collectie" die zich daar bevind en aan de chief of Clan Ross, David Ross of Ross.

Een uitgebreide biografie over Jerry Ross is te vinden op http://www.jsc.nasa.gov/Bios/htmlbios/ross.html

 

naar boven

Collage 1, Ross Tartans in Space. Van links naar rechts: Ross hunting tartan (modern), Ross tartan (ancient), Weathered Ross hunting tartan, Ross tartan (modern) en Ross hunting tartan (ancient).

naar boven

Collage 2. Foto's met badge van de STS-74 missie.

naar boven