No. 61. augustus 2008 (2008 no. 2)

[welkom] [internet adressen] [internationaal clan nieuws] [Genealogie[familieberichten]


Beste naamgenoten.

De vakanties zijn (bijna) weer voorbij en dat betekent dat het hoog tijd wordt voor een volgende Ross Newsletter.

We beginnen uiteraard weer met nieuws uit het buitenland.
Het via de post versturen van de newsletters uit de USA, Canada en Nieuw-Zeeland wordt steeds meer een probleem.
Weer een USA-Newsletter en ook Nieuw Zeeland ontbrak.
Vanuit de USA kregen we onmiddellijk de PDF-file toegestuurd, zodat we u toch kunnen laten weten wat er daar gebeurd is.
Nieuw Zeeland komt per post. We zullen daar de volgende keer verder op ingaan.

Nieuws uit Schotland komt van onszelf, door onze vakantie aldaar in mei.

Het merendeel van deze Newsletter wordt gevuld met een verhaal dat verbonden is met een gevonden merklap in een kringloopwinkel. Leest U maar.
Tenslotte op de achterpagina een viertal familieberichten, waarvan één met de vraag of u weet wie de overledene is.

Veel leesplezier,

 

George en Wil Ross
Evelindeflat 55. 4707 EX, Roosendaal.
E-mail: georgeross@home.nl

 

Internet Adressen (naar boven)

www.ClanRossAssociation.org/USA.htm:    Clan Ross Ass. U.S.A.
www.GreatClanRoss.org :    Clan Ross Ass. Canada
www.geocities.com/annetteross/ :    Clan Ross Australië
www.clanrossassociation.org/NewZealand.htm  Clan Ross Nieuw Zeeland
www.tainmuseum.org.uk  Tain & District Museum

Deze websites kunt u overigens ook bereiken via onze eigen homepage. Deze bevat naast de inhoud van de laatste Ross Newsletters ook informatie over Clan Ross in het algemeen, Schotten in Nederland en genealogische gegevens van enkele families Ros(s) in Nederland. De site hebben we inmiddels overgebracht naar een andere webhost. en is nu te vinden op: www.clan-ross.nl

We hebben de vorige keer aangekondigd dat er wat zou gaan veranderen.
We zijn inmiddels zover dat er aan de bestaande site nog niets is veranderd maar de webruimte is wel aangevuld met een drietal afzonderlijke onderwerpen:

- http://www.clan-ross.nl/startaz.htm
We hebben alle naamgenoten die zijn onder te brengen in een bepaalde familie in één database ondergebracht en daaruit per voorletter bestanden gemaakt. Deze bestanden staan in de website, vooraf gegaan door een inleidende pagina.
Onze vraag: Ga er eens kijken. Komt U onjuistheden tegen aarzel dan niet contact op te nemen.
De opzet van dit onderdeel zal wellicht nog aangepast worden. We denken aan één database met een zoekformulier.

- http://www.clan-ross.nl/rntabel.htm
Dit is de startpagina om toegang te krijgen tot alle tot nu toe verschenen Ross-Newsletters. Nummer 1 in okober 1985 en nummer 60 in april 2008. De startpagina is een tabel met in kolom 3 een korte inhoudsaanduiding. Een klik op Jaar/maand in kolom 2 roept op uw scherm de betreffende newsletter op in PDF-vorm.

- http://www.clan-ross.nl/dundeeinleiding.htm
Deze gegevens betreffende onze eigen familie stonden al een paar jaar in een andere webruimte maar zijn nu hierheen verplaatst.
Het gaat om enkele overzichten van onze familie en webpagina’s van diverse kwartierstaten van onze kinderen en van onze schoondochters en schoonzoons, alles voorzien van foto’s

Het is de bedoeling de “oude” site aan te passen en deze nieuwe toevoegingen daarin op te nemen. We houden u op de hoogte.

International Clan News (naar boven)

USA
Saline, MichiganOp de Second Scottish Masters World Championship in Saline, Michigan op 12 juli j.l. vielen een drietal Rossen in de prijzen in verschillende categorieën. V.l.n.r. Malcoln Freeberg, Dean Ross en Tim Ross

Clan Ross U.S.A. heeft voor volgend jaar een Schotland-reis georganiseerd, mede ter gelegenheid van de “de world wide gathering of the clans in Edinburgh” (zie www.thegathering2009.com) op 25 en 26 juli volgend jaar, met aansluitend een 9-daags bezoek aan de Highlands met Tain als verblijfplaats.

Fran Bumann, de genealogisch adviseur van Clan Ross in de USA maakte gewag van een nieuw initiatief van de Family History Library in Salt Lake City (de Mormonen).
Zij zijn met vele vrijwilligers bezig genealogische bronnen te scannen en op Internet te zetten. Dat betekent dat als je een gegeven gevonden hebt je het originele stuk op je scherm kunt oproepen en kunt printen en/of downloaden voor later gebruik.
De meeste gegevens zijn nu nog uit de U.S.A maar dat zal wellicht spoedig anders zijn.
De pilot-site is te vinden op:
http://search.labs.familysearch.org/recordsearch/start.html#p=0

Canada
Ook in de Canadese Newsletter aandacht voor de Clan Gathering volgend jaar. Er is weliswaar geen georganiseerde reis maar er zijn wel meerdere leden van de Clan Ross Ass. die van plan zijn naar Schotland te gaan.

In april 2007 was er in onze Ross Newsletter een artikel over Dr. Alexander Milton Ross (1832-1897), o.a. één van de drijvende krachten achter de afschaffing van de slavernij.
De Canadese Clan Ross Association heeft het plan opgevat in het Freedom Park in Chatham, Ontario een gedenkplaat aan te brengen ter nagedachtenis aan deze belangrijke naamgenoot.
De toestemming daarvoor is al ontvangen. Het eerste ontwerp (zie foto) zal op de eerstvolgende Algemene Vergadering van de Clan Association ter goedkeuring voorgelegd worden en geplaatst worden in de lente van 2009.

Alexander Milton Ross

Schotland
Doopjurk TainEind mei waren wij in Schotland op vakantie. Dat we daar waren zal u niet echt verbazen. We logeerden in Inverness en van daaruit is het een kleine moeite weer eens naar Tain te gaan. Op zich was er in het museumpje niet veel nieuws te zien behalve een doopjurk. Deze was geschonken door een George Ross in Camberley. Er was bij vermeld dat zijn grootvader, John Ross die doopjurk had gedragen bij zijn doop in 1840.
Dat was voor ons een belangrijke punt. In onze familie is ook een oude doopjurk die dezelfde constructie bleek te hebben dan de tentoongestelde. Wij hadden altijd al gedacht dat onze doopjurk uit Schotland gekomen is, maar nu zijn we er wel zeker van.
Achter het museumpje is het “Tain through the centuries centre”. Uiteraard zijn we daar ook even langs geweest en toen ze daar hoorden dat we uit Nederland kwamen moest er even een plaatje gemaakt worden. Een week later bleek dit plaatje op hun website te staan.
Bent u nieuwsgierig:
http://www.tainmuseum.org.uk/returning_rosses_2008_g.asp?page=154

We hoorden daar ook dat in Tain in de tweede week van augustus 2009 een Clan Ross gathering gehouden zal worden gekoppeld aan de Glenmorangie Highland Games. Dat zal ook wel de reden zijn dat Clan Ross USA aansluitend aan de Clan Gathering in Edinburgh ook ruim een week naar Tain gaat.

We hadden dit jaar weer een prachtige vakantie. Geweldig mooi weer en niet te warm. Deze keer geen genealogisch onderzoek maar lekker genieten van het land.

Genealogie (naar boven)

Het volgende artikel staat wel onder deze rubriek maar we hadden er net zo goed boven kunnen zetten “Opsporing verzocht” of “Een waardevolle vondst”.
Het verhaal begon op 22 juli van dit jaar toen Jan van Griethuysen aan Emiel Ros in Amsterdam het volgende mailtje stuurde:
“Ik schrijf u omdat ik zojuist in een Haagse kringloopwinkel een stuk borduurwerk heb gevonden dat schijnt te zijn gemaakt in januari 1945 door een mevr. A.Ros, destijds in Japanse internering in het kamp Tjideng in Batavia. Het zal u ongetwijfeld interesseren om het te zien en daarom stuur ik u een scan toe. Ook stuur ik u toe een scan uit het Adresboek van. Ned. Indië”van 1942, waarop alle mensen genaamd Ros te zien zijn. Mijn vraag aan U is nu: Heeft U enig idee wier de maakster van dit borduurwerk kan zijn geweest? Zou het Mej. A.A Ros kunnen zijn uit Soerabaja?”

Emiel was op zoek geweest in zijn gegevens, had wel een idee maar was daar niet zeker van.
Ook wij hadden aanvankelijk geen idee. Zoeken op Internet bracht ons bij een kampregister van april 1944.
Daarin komt als enige Ros voor: Mevr. A Ros, 50 jaar met twee dochters van 20 en 19 jaar.
Uit andere bronnen op internet bleek dat de vrouwen die vermeld werden aangeduid werden met de naam van hun echtgenoot.

We moesten dus in onze gegevens op zoek naar een vrouw met voorletter A, gehuwd met een Ros, 50 jaar oud met twee dochters geboren in ca.1924 en ca. 1925, die iets met Indië had.
Zoeken in ruim 10.000 “gezinsblaadjes” die we in de kast hebben staan is uiteraard wel mogelijk maar is niet zo maar één twee drie gebeurd. Een genealogisch programma waarin de gegevens van alle bij een bepaalde familie behorende Rossen zijn opgenomen en met behoorlijke zoekmogelijkheden moest dus uitkomst brengen en ja hoor, uit de Scheveningse familie kwam het volgende gezien naar voren:

Johannes Cornelis Ros, geboren te Scheveningen op 14 april 1894, zoon van Arie Ros en Agneta Kohnhorst, onderwijzer van beroep, overleden in de omgeving van Benkoelen na het torpederen van de Junio Maru. (Zie Ross Newsletter april 2003)
Johannes trouwde in Den Haag op 29 november 1922 met Anna Gerritjen Dietz, geboren te Zutphen op 7 januari 1893, dochter van Hendrikus Adrianus Constantinus Dietz en Anna Hendrika Dorlas.
Het echtpaar heeft volgens onze gegevens twee dochters:
Annie, geboren te Kotaradja op 7 oktober 1923 en
Beppie, geboren te Kotaradja op 17 november 1924.

Het echtpaar heeft door heel Ned. Indië gezworven:
1922 Onderwijzer te Makassar
1923 Onderwijzer te Kotaradja,
1927 vertrokken naar Pelembang
1929 met verlof naar Den Haag
1930 via Batavia naar Semarang en daar benoemd aan de Openbare Mulo.
1932 Naar Soerakarta.
1936 Van Soerakarta met verlof naar Den Haag.
1937 Naar Medan
1942 Hoofdonderwijzer aan de MULO te Medan.

Het lijdt geen twijfel dat we het juiste gezin gevonden hebben.
De vraag is alleen of er nog nabestaanden zijn die belangstelling hebben voor de merklap.
Veel van de gezinsgegevens hebben we (waarschijnlijk via Emiel) van iemand die het gezin van nabij gekend heeft ontvangen. We kunnen niet achterhalen wie dat geweest is.
Wellicht dat één van de lezers de familie kent of de gegevens verstrekt heeft. Als U iets weet neem dan even contact met ons op.
De heer van Griethuysen, die zelf niets met de familie Ros heeft, maar de merklap alleen gekocht heeft omdat hij het een interessant stuk vond speelt met de gedachte de merklap over te dragen aan een museum (zoals b.v. Bronbeek in Arnhem).
Merklap Ros

Er is ook nog de mogelijkheid dergelijke stukken te deponeren bij het NIOD die het dan aan de meest geëigende instantie overdraagt.

Hiernaast de merklap. Het meest opvallende voor ons is het tekeningetje waar omheen staat geborduurd: “Volle maan, Wat nu?”
In de gegevens op internet over het kamp komt o.a. de naam voor van een zeer gehate kampcommandant die bij volle maan altijd de meest gruwelijke dingen uithaalde. Daaraan zal op deze merklap beslist gerefereerd zijn.
We hopen dat de merklap een goede bestemming krijgt. Wij denken dat het een zeer waardevolle herinnering is aan de vreselijke tijd in het Jappenkamp.

Op 10 augustus j.l. kregen we een mailtje van de heer Remco Dietz, familie van Anna Gerritje Dietz. Dit contact had totaal niets te maken met de merklap maar was puur toevallig. Het ging Remco om de familie Dietz en de aangetrouwden. Na enig heen en weer mailen kwamen we er wel achter dat in het Gemeentearchief van Amsterdam een persoonskaart van dochter Beppie Ros aanwezig is. De inhoud van de kaart is niet openbaar hetgeen betekent dat ze na de oorlog naar Nederland is teruggekeerd en in 1960 in ieder geval nog in leven was.
Het is logisch dat Anna Gerritje Dietz inmiddels is overleden en we gaan er van uit dat ook de beide dochters niet meer in leven zijn.

Familieberichten (naar boven)

Geboren:
Rotterdam, 27 juni 2008: Tobias, zoon van Bart Willem Ros en Annemijn Ros– van der Hammen.
Tobias is een jonge loot aan de “Sprangse Stamboom”.

Overleden:
Ton RossLoo, 3 mei 2008: Antonius Josephus Bernardus (Ton) Ross, geboren te Babberich op 28 februari 1946, echtgenoot van Dorien Dohmen.
Ton was de grondlegger en naamgever van het kantoor ROSS ADVOCATEN en behoorde tot de familie Ross uit Zevenaar.

 

 

Border

Wolfheze, 26 maart 2008: Jozeph George Theodorus (Jos) Ros, geboren te Culemborg op 30-6-1951. Jos was ongehuwd en behoorde tot de familie Ros uit Harlingen.


Border

Immy Ros-VlamingHoorn, 15 juni 2008: Immy Ros-Vlaming, geboren te Amsterdam op 1 maart 1923, weduwe van Joop Ros.
Wij hebben geen idee tot welke familie Mevr. Ros behoorde. Kent U de familie? Laat het ons dan even weten.
De advertentie komt uit Trouw.