Geschiedenis

De Clan Ross dankt zijn naam aan het Keltisch. In het keltisch betekend Ross "schiereiland" of "voorgebergte". Deze naam werd gegeven aan het gebied tussen de Cromarty Firth in het zuiden en de Dornoch Firth in het noorden. In vroeg keltische tijden maakte dit gebied uit van de provincie Moray. Later werd het gebied afgesplitst en tot graafschap verheven.

De schotse Clans vinden hun oorsprong in de vroege middeleeuwen (+/- 1200). In deze periode begonnen de plaatselijke heersers of "Mormaers" zich titels aan te matigen ten gevolge van Angel-Saksische invloeden. Rond hen ontstonden groepen families en hun horigen waarover zij heersten en recht spraken.
Klik voor gedetailleerde kaart!

In het geval van de Clan Ross is deze ontstaan rond de Earl's of Ross die lid waren van de O' Beolain-familie. Fearchar Mac an t-Sagairt (zoon van de priester) was de eerste van hen. Deze kreeg de titel als dank voor de steun die hij verleende aan koning Alexander II toen er een opstand uitbrak in de streek van Moray en Ross.

Na het overlijden van de 5e earl in de O'Beolain lijn, komt het graafschap in handen van zijn dochter Euphemia. Zijn broer, Hugh, wordt dan de eerste Chief van de clan Ross. Hugh, ook wel genoemd "van Rarichies" naar het landgoed dat hij van zijn vader ontving, zal ter gelegenheid hiervan dan ook de naam Ross aannemen. Van zijn broer William ontvangt hij overigens ook nog het landgoed Balnagown waarnaar deze tak van de familie genoemd zal worden.

Tot 1711 zal de Balnagown tak leiding geven aan Clan Ross. In dat jaar sterft David Ross, baron van Balnagown, de 13e Chief. 

Tussen 1711 en 1893 komt de titel en het landgoed Balnagown in handen van chiefs die niet voortkomen uit de oorspronkelijke O' Beolain-familie. 

In het begin van de 18e eeuw meende de hogere overheid (de Engelsen) dat het Clan systeem eigenlijk een ondermijning van het wettelijk gezag betekende. Als gevolg daarvan werden o.a in 1716 "Disarming-acts" uitgevaardigd. De hooglanders moeten hun wapens inleveren. Na de opstand in 1745 wordt dan ook het gehele clan-systeem verboden, inclusief het dragen van de highland dress, de traditionele kleding.

Pas in de loop van de 19e eeuw, met de opkomst van de romantiek, zal de interesse voor de geschiedenis van Schotland weer opbloeien. Het clan-systeem echter zal niet meer zijn als dat van voor deze periode.

Na het overlijden van Charles Henry August Frederick Lockhart-Ross, de laatste telg uit de Lockhart tak, gaat het chiefschap over op de Pitcalnie tak. Hiermee komt dan ook weer een rechtstreekse nakomeling van de O' Beolain-familie in het bezit van deze functie. Met het overlijden in 1968 van miss Rosa Ross Williamson Ross of Pitcalnie komt er ook een einde aan deze tak.

Vanaf deze tijd gaat het chiefschap over op de Shandwick tak. Deze tak stamt af van Hugh Ross of Balnagown, de 4e Chief van Clan Ross.  David Campbell Ross, geboren op 11-2-1934, wordt dan de 29e Chief van Clan Ross. 

Ondanks alle veranderingen  is de interesse in de Clan Ross blijven bestaan. Vooral in de Engelstalige landen zijn in de loop van de tijd Clan Associations opgericht. Zij houden zich bezig met het uitdragen en bevorderen van de Clan- geest, bieden hulp bij genealogisch onderzoek en geven gelijkgestemden de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

In diverse landen wordt de Chief vertegenwoordigd door Commisioners. Ook in Nederland is dit het geval. Hier wordt David Ross of Ross, de Chief van Clan Ross, vertegenwoordigd door George Ross.