naar:inleiding  

Hoe het begon.

Rond 1964 is onze belangstelling voor de  familie ontstaan.

De eerste pogingen iets meer te weten te komen over de familie Ross dateren uit die tijd en bestonden uit een bezoek aan het toemalige Rijksarchief Zuid-Holland in Den Haag.

Ons was verteld dat de familie uit Schotland kwam en daar wilden we wel iets meer over weten. Een zeer ijverige studiezaal-ambtenaar adviseerde ons in de 10-jaRige tafels van de huwelijken van Alblasserdam te gaan zoeken en inderdaad vonden we daar het huwelijk van George Spalding Ross (op 10-10-1875), zoon van George Ross (mijn betovergrootvader) en Sarah Milne, met Margaretha Sutherland. De bijlagen bij deze huwelijksacte vertelden ons dat hij inderdaad in Schotland was geboren en en wel in Arbroath en aldaar gedoopt was op 20-12-1850.
Toen begon het uiteraard pas echt interessant te worden. Via familie begonnen we gegevens te verzamelen en op papier te zetten.
Ook namen we contact op met de toenmalige Chief van Clan Ross, Miss Rosa Williamson Ross, die in Tain woonde. Ze vond het erg leuk dat we vanuit Nederland contact zochten. We hebben enkele jaren contact gehad, maar op een gegeven ogenblik kregen we geen antwoord meer. Jaren later bleek dat ze op zeer hoge leeftijd overleden was.

Werkelijk onderzoek is eerst van start gegaan nadat we in 1978 naar Roosendaal verhuisd waren. Sinds die tijd is er bijna geen dag meer dat we niet met genealogie bezig zijn. Uiteraard richtte het onderzoek zich in de eerste plaats op onze eigen familie in Schotland. Dagen brachten we door in Register House in Edinburgh en in het er naast gelegen Rijksarchief. Jaren heeft het geduurd voor we de geboorte van George's betovergrootvader konden vinden. Toch is het gelukt. Daarna konden we "doorstoten" en kwamen we in Dundee terecht.

Door contact met de opvolger van Miss Rosa Williamson Ross, Baron David Ross of Ross and Balnagowan, die er van uit gaat dat iedereen met de naam Ross, maar ook Ros, behoort tot de Clan Ross zijn we ook in Nederland constant bezig gegevens van  personen met die namen te verzamelen.
Vooral in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw hebben we bijna alle Nederlandse archieven bezocht om onderzoek te doen. Het zal niet verbazen dat de hoeveelheid materiaal langzamerhand een behoorlijke omvang heeft gekregen. Al heel wat jaren stonden allerlei gegevens op onze website, echter zonder echte structuur er in. We vonden het tijd daar verandering in te brengen. Hoe we de nieuwe opzet gemaakt hebben leest u op de pagina “inleiding”, zie hiervoor de link bovenaan deze pagina.

George en Wil Ross,
Roosendaal, augustus 2012